Savet od Lycia

Kako uspostaviti ravnotežu i harmoniju nakon stresnog perioda

Svi proživljavamo veoma stresne periode usled preklapanja brojnih zaduženja, pretrpanosti poslovnim obavezama i manjkom vremena za sebe. U takvim trenucima, neophodno je uspostaviti ravnotežu i harmoniju kako bismo se bolje suočili sa svakodnevnim izazovima.

Kada smo pod stresom, naše telo luči više kortizola, koji je označen kao „hormon stresa“, jer se njegova proizvodnja povećava upravo u uslovima psihofizičkog stresa. Fizički simptomi stresa su veoma očigledni: otkucaji srca i puls se ubrzavaju, telesna temperatura raste, disanje postaje plitko i sve to negativno utiče na naše telo. Zbog toga je važno osloboditi se stresa nakon teškog perioda.
Dobra vest? Uspostaviti ravnotežu i harmoniju je lakše nego što vam se čini.

Slušanje muzike: jednostavan, ali efikasan predlog jeste da slušate muziku kako biste se oslobodili stresa u kritičnim situacijama, u stvari, muzika se koristi stotinama godina zbog svog umirujućeg efekta i takođe kao pomoć za ponovno uspostavljanje ravnoteže i harmonije između uma i tela. Najpogodniji muzički žanr je klasična muzika zbog svojih opuštajućih uticaja koji deluju na naše psihološke funkcije, usporavaju puls i rad srca, snižavajući pritisak i samim tim snižavaju i hormone stresa.

Crtanje: umetnost je takođe odličan lek za stres i pomaže da se povrati ravnoteža i harmonija jer na naš um utiče odvraćanjem pažnje. Crtanje, čak i na samo nekoliko minuta, može nam pomoći da uklonimo negativne misli koje izazivaju stres i, kada naš crtež završimo, biće nam lakše da razumemo na koje misli je zaista važno da se fokusiramo.

Vežbe disanja: Kada smo pod stresom, naše disanje postaje sve pliće, organi se snabdevaju sa manjom količinom kiseonika a to utiče i na jasnoću naših misli. Duboko disanje, polako udisanje i izdisanje pomažu telu da se opusti. Štaviše, to je veoma jednostavna aktivnost koju možete da praktikujete gde god da se nalazite.

Posvećivanje vremena samom sebi: kako bismo pronašli ravnotežu i harmoniju, važno je da brinemo o sebi. Dovoljno je pola sata dnevno posvetiti nečemu što nas opušta, kao što je topla kupka sa parfimisanim i hranljivim gelom za tuširanje ili pripremanje opuštajućeg biljnog čaja dok čitamo nekoliko stranica knjige koja nam se dopada.
Smeh: Dobro je poznato da je smeh efikasna pomoć u oslobađanju od stresa. Kad god možete, pogledajte smešan video, lepo se našalite sa kolegom ili se setite neke posebno prijatne epizode u vašem životu koja vas je oraspoložila.

Kretanje: Svaki put kada vežbamo, naše telo oslobađa supstance koje ublažavaju anksioznost i smiruju nervni sistem. Često smo skloni da odustanemo od vežbanja zbog nedostatka vremena, ali potrebno je umerena fizička aktivnost oko 30 minuta dnevno vežbanja da bismo ostali zdravi i uspostavili ravnotežu i harmoniju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *